Bizonyíték: a Pegasus kémszoftver gyártója a globális mobilhálózatokhoz akart hozzáférést szerezni

Megosztás

Mindezt egy rendkívül magas pénzösszeggel szerette volna elérni az USA egyik fontos cégének bevonásával. Egy levél bizonyítja, hogy a kísérlet valóban megtörtént, ez pedig kifejezetten riasztó a személyes adataink biztonságát illetően.

Újabb érdekes információ látott napvilágot a Pegasus kémszoftvert készítő izraeli NSO Group kapcsán. Az amerikai Igazságügyi Minisztériumnak eljuttatott bejelentés szerint a cég komoly összeget ajánlott egy amerikai mobilbiztonsági cégnek, a Mobileumnak azért, hogy hozzáférjen ahhoz a hálózathoz, amely segítségével az egyéneket a mobiltelefonjukon keresztül lehet megfigyelni és nyomon követni.

The Guardian beszámolója szerint a fenti állítást még 2017-ben tette Gary Miller, egy volt mobilbiztonsági szakember, aki a kongresszus egyik tagjának, Ted Lieu-nek beszélt az NSO Group nyomulásáról. A politikus ezeket a vádakat levélben küldte el a minisztériumnak.

Mint írta, az ügy riasztó az amerikai állampolgárok adatainak védelme, valamint nemzetbiztonsági szempontból is. A lap megkereste az NSO-t is, ám a cég azt állítja, semmilyen kapcsolata nincs a Mobileum nevű vállalattal.

Az egyik amerikai állampolgár, akinek a telefonját az NSO egyik ügyfele feltörte a kémszoftverrel azt mondta, hogy a hatóságok alaposan kikérdezték őket a 2021-es hackelésről. A kiberbiztonsági kutatók megállapították, hogy a személy telefonját akkor törték fel, amikor az Egyesült Államokon kívül tartózkodott, és egy külföldi telefonszámot használt. További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek